Kamu İhalelerinde Damga Vergisi İadesi

Kamu İhalelerinde Damga Vergisi İadesi
Damga vergisi iadeniz için hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
DAMGA VERGİSİ İADE EDİLECEK.
Sözleşme düzenlenmesi halinde bu sözleşmede bir bedel varsa damga vergisi doğar. Bu tartışmasızdır. Şimdiye kadar uygulamalar ise hep bu yöndedir….
Ancak sözleşme konusu olay başlamadan herhangi bir şekilde taraflar işlemden vazgeçerlerse sözleşmeden dolayı ödenmiş damga vergisi ne olacak şimdi bu sorumuzun cevabına bakalım ?
Mükellefler, yıllarca iptal edilen kağıtlardaki damga vergisinin iade edilmesi gerektiğini savunmuş; Maliye idaresi “Damga vergisi kağıda bağlı bir vergi olup kağıdın düzenlenmesi halinde vergi doğar. Kağıdın sonradan iptal edilmesi verginin iadesini gerektirmez. Görüşünde ısrarcı olmuştur.
Mahkemeler de Maliye idaresini bu konuda hep bu haklı görmüştür..
Fakar bundan birkaç ay önce yargı mahkemeleri damga vergisi ile ilgili öyle bir karar verdi ki; damga vergisine ait tüm ezberleri ve bilinenleri alt üst etti.
Bir şirket, bir kamu kurumunun açtığı bir ihaleye katılıyor ve ihaleyi de kazanıyor. Sözleşmeler de imzalanıyor. Bu sözleşme nedeniyle yüklü miktarda damga vergisi ödemisini gerçekleştiriyor..Tam alınan ihale de şirket işe başlamak üzereyken bir nedenden dolayı ihale konusu iş ve sözleşme iptal ediliyor
İhaleyi alan firma ödediği yüklü damga vergisi nedeniyle mağdur oluyor ve vergi dairesine başvuruda bulunarak “i fası gerçekleştirilemeyen iş için ” damga vergisini tarafına geri istiyor
Vergi dairesi yine aynı gerekçeyle ile talebi red ediyor: “Damga vergisi kağıda bağlı bir vergi olup kağıdın düzenlenmesi halinde vergi doğar. Kağıdın sonradan iptal edilmesi verginin iadesini gerektirmez”. cevabını şirket tarafına iletiyor.
Ancak firma mevzuyu vergi mahkemlerine taşıyor.
Mahkeme, firmanın iddia ettiği gibi sözleşme konusu işin başlamaması nedeniyle “verginin konusuz” kaldığını ve iadesinin yapılmasına karar veriyor.
Kimler Ne Yorum Yapmış ?